Meer dan 120 jaar

Ons verhaal

1899: Bernardus Joannes Josephus Elias verhuist met echtgenote Julia Hermina Weijers van Amsterdam naar Hilversum en huurt winkelruimte op de ’s-Gravelandseweg om er zijn shoenen- en laarzenhandel annex schoenmakerij Bernard Elias te openen. Het pand vlak naast café de Kei waar nu beddengoedwinkel Vandijck zit en pal naast de plek waar Elias nu, 120 jaar later, zit. Elias had in die tijd ook twee filialen in Amsterdam aan de Leidschestraat en de Kalverstraat.

1903: De schoenenwinkel verhuist naar de Stationstraat. Noodgedwongen omdat de nieuwe eigenaar aan de ’s-Gravelandseweg zelf in de winkel wil trekken.

1905: Bernard Elias keert terug naar de ’s-Gravelandseweg met zijn schoenenzaak. Dit keer op nummer 1, op de hoek met de Kerkbrink.

1908: Bernard en Julia Elias verhuizen terug naar Amsterdam. Hun oudste dochter Maria Bernardina Hendrika Elias trouwt in dat jaar met de filiaalchef van de schoenwinkel, Joseph Johannes Maria Brölmann. Zij gaan boven de zaak wonen en verhuizen een paar jaar later met het gezin naar de Wernerlaan. De schoenwinkel blijft onder de naam Elias doorgaan.

1932: Brölmann verhuist met zijn winkel naar het pand ’s-Gravelandseweg 12A, waar de winkel anno 2019 nog altijd zit. Precies naast de plek waar zijn schoonvader Bernard Elias 33 jaar eerder begon, zet hij de schoenenzaak voort. Het pand, eigendom van Ares de Wit, die er jarenlang galanterien, glaswerk en speelgoed verkocht, is in 1923 door hem in tweeën gesplitst. Elias betrekt het linker linkerdeel. Rechts zitten achtereenvolgens De Wit, modezaak Maison Koopmanschap, de Eenheidsvakcentrale (vakbond van de Communistische Partij Nederland), bontzaak Masion Annieta en bont- en leerzaak Michiel de Groot. Het buurpand van Elias staat nu alweer enkele jaren leeg. In 1975 liet eigenaar Apell van Maison Annieta het adres van het rechterdeel wijzigen in Schoutenstraat 20 omdat de post vaak verkeerd bezorgd werd. Bernard Brölmann, zoon van Joseph Brölmann en Maria Elias, neemt de zaak over.

1985: Bernard Brölmann stopt met de schoenwinkel. Zijn kinderen hebben geen intresse om de zaak over te nemen. Hij verkoopt Elias aan Ria van Meerveld, de huidige eigenaresse. Bernard Brölmann overlijdt korte tijd later.

2014: Grootscheepse verbouwing van het woonhuis boven de zaak

2014: Opening van de webwinkel van Elias Shoes

2019: 120 jaar Elias Shoes, een begrip in ’t Gooi en omstreken

2023: Een mooi begrip in de regio waar men graag komt voor een goed en stijlvol paar schoenen

0